18 Temmuz 2014 Cuma

Sosyal ağlardaki hesaplarımızın güvenliği: “Güvenlik”



Günümüzde sosyal ağlar o kadar çok kullanılıyor ki artık kullanılacak bir segment olmaktan çıkıp bir yaşam stili halini alıyor maalesef. Bunun ile birlikte çoğu hesabımız birbirine bağlı ve güvenlikleri tamamiyle sizin eliniz de olduğunu bilseydiniz ne yapardınız?
Hotmail’den skype’a, Microsoft’tan Twitter’a kadar aklınıza gelebilecek çoğu sosyal ağ hesabınızın güvenlikleri aslında sizin eliniz de. Şifre kırmak, hacker’lar, şifrelerinizi çalan kişiler benzeri terimler aslında hepsi koca bir yalandan ibaret. Gerçek olan sizin şifrenizin zorluk seviyesi ve hesabınıza giriş yaparken kullandığınız aygıtın güvenliği. Eğer siz aygıtınızın güvenliğini son derece sıkı tutup ve kendinize zor bir şifre belirlerseniz hesabınıza garantiye almış olursunuz.
Peki nasıl hesabımı güvende tutarım? Aslında bu işlemler düşündüğün kadar zor değil, bilinçli bir kullanıcı olursak internet dünyasında da o kadar az sorun yaşarsınız. Şifre kırmak tabiri bir palavra olduğunu ele alarak şifrenizin ele geçirilmesi yalnızca olasılıklar çerçevesinde deneme-yanılma yöntemi ile bulunabilir buna yol açmamak için şifrenizi yalnızca rakamdan yada yalnızca harflerden oluşturmamaya özen gösterin.
Bir parola belirlerken büyük-küçük harf, rakam, özel karakter kullanırsanız bir botun seneler boyunca şifrenizin bulmasına teknik olarak günümüz teknolojisinde imkanı yoktur. İkinci evre ise aygıt güvenliği. Eğer aygıtınız internet sitelerinden yada farklı bir ağ aracılığıyla bir trojan bulunduruyorsa hesablarınızın şifrelerinin kullanılması an meselesi olabilir. 3-4 sene önceye kadar bilgisayarlarda Anti-Virüs uygulamalarının olup olmadığı günümüzdeki kadar önemli değildi fakat artık bilgisayarlarınızın olmaz ise olmazlarından bir tanesi olmak zorunda ancak bu şekilde aygıt güvenliği sağlayabilirsiiniz.
Bilinçli kullanıcıların arttığı günlerde dolandırılma gibi örneklerin azaldığını da hep birlikte göreceğiz, temiz ve daha güvenli ortamların ana temeli bilinçli kullanıcılar oluşturmaktadır.