18 Temmuz 2014 Cuma

YouTube üzerinden 145 bin Türkçe şarkı kaldırılıyor


Ünlü isimlerin üyesi olduğu MSG (Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) korsan yayın yapıldığı gerekçesiyle YouTube‘daki Türkçe video klipleri kaldırtma kararı aldı. Bu grubun içinde Tarkan, Gülşen, Yalın, Sezen aksu gibi ünlü isimlerde bulunuyor.
Bu olay dışarıdan bakıldığın da tipik bir Türkiye vakası olarak gözükse de bu sefer benim düşüncelerim değişik. Açıklamalara göre YouTube 2007 yılından beri haksız şekilde bir bedel ödemeden müzikleri korsan olarak yayınlanmasına olanak sunuyor. Bir kaç senedir bu olaylar devam ediyor fakat YouTube telif hakkı ödememek için elinden geleni yapıyor diyebiliriz.
Peki telif hakkı ödemeli mi? ödemeli. Senin milyarlarca ziyaretçin var, milyar dolarca gelirin var ise telif haklarını ödeyeceksin. Çok merak ediyorum YouTube VEVO ile bir anlaşma sağladı mı diye kendi fikrimce evet anlaştı. Çünkü VEVO zamanın da bizden telif hakları için anlaşmaya çalıştı fakat bizimkiler sıcak bakmadı. Şimdide bu anlaşmazlıktan dolayı 150.000 yakın müzik muyap hesabından siliniyor.
Aynı zamanda MSG Türkiye TTNET, Deezer, Avea, Fizy gibi çok ünlü firmalar ile anlaşması bulunmakta. YouTube’un bu tavrı daha çok sizi takmıyorum tavrı takdir görse de yanlış çünkü YouTube bunu herkese yapmıyor bence sadece bize ve daha alt sınıf ülkeler yapıyor.