18 Temmuz 2014 Cuma

Bir akıllı telefonun kamerası ne kadar iyi olabilir ki?


Şu sıralar piyasaya çıkan tüm üst düzey akıllı telefonlar, kamera performansı ve çekim kalitesi konusunda iddialı. Firmalar, akıllı telefonlarının iyi fotoğraflar ve akıcı videolar kaydetmesi için büyük çaba gösteriyor.
Teknik özelliklere girdiğimizde her akıllı telefonun türlü türlü yeteneği var. Ama aradan bazı modeller öylesine öne çıkıyor ki göz ardı etmek mümkün olmuyor. Son birkaç ayda piyasaya çıkan akıllı telefonları yakından incelemiş biri olarak, özellikle Nokia'nın en gelişmiş telefonu olan Lumia 1020'ye, HTC'nin amiral gemisi HTC One'a ve LG'nin yeni gözbebeği G2'ye dikkatinizi çekmek istiyorum.

HTC artık ultrapiksel diyor

HTC, şu an piyasadaki en güçlü akıllı telefonu olan HTC One'ı, dişli rakiplerinden farklı olarak düşük gibi görünen bir megapiksel değeriyle lanse etti. HTC One; Samsung Galaxy S4 ya da LG G2 gibi 13MP değil, sadece 4MP kameraya sahip görünüyor. Ancak şunu belirtmeliyim, HTC bu telefondaki kamerayla farklı bir işe imza attı. Megapiksel değeri yerine Ultrapiksel üzerine yoğunlaşarak piksel boyutu geniş fotoğraflar çeken HTC One, düşük ışıklı ortamlarda bile bol ışık almayı başarıyor. Bu sayede telefonun kamerası her zaman aydınlık ve zengin renkli fotoğraflar çekmeyi başarıyor. HTC One ile çektiğiniz fotoğraflar biraz küçük boyutlu oluyor ama, fotoğrafları sosyal ağlarda paylaşmaktan başka bir şey yapmadığımızı düşünürsek bu durum bir dezavantaj olmaktan çıkıp avantaj haline dönüşüyor. Çünkü HTC One'ın abartı boyutlara ulaşmayan fotografları sosyal ağlarda kolayca paylaşılıyor, ayrıca faturanızı fazla kabartmıyor. Siz ise kaliteli fotoğraflar paylaşmış olmanın keyfini yaşıyorsunuz.

LG G2'de OIS müjdesi

Güney Koreli teknoloji devi LG, yeni amiral gemisi LG G2'de “OIS” yani optik görüntü sabitleme teknolojisine yer verdi. Telefon bu teknoloji sayesinde çok kaliteli fotograf ve videoları sarsıntılı anlarda bile net kaydediyor. Özellikle video kaydederken OIS teknolojisinin faydasını fazlaca görüyorsunuz. LG G2, düşük ışıklı ortamlarda biraz zorlansa bile, elinizin titremesini minimuma indirgemeyi başarıyor. Telefon ayrıca 1080p full HD kalitede saniyede 60 kare hızında video kaydedebiliyor. Bu sayede yavaş çekim videolar elde edebiliyorsunuz. Güney Kore menşeili telefonlar arasındaki en güçlü kamera, şu an LG G2’de bulunuyor.