17 Temmuz 2014 Perşembe

Domain Yaşı & SEO



Domain yaşı? Evet son zamanlarda sık sık karşılaştığım sorulardan biri; “Domain yaşının SEO üzerinde etkisi varmıdır?” Ancak her ne kadar teorik olarak domain yaşının seo üzerinde etkisi vardır desekte halen muğlak bir konudur. Bu tür muğlak konularda kendinizi Google yerine koyun. O zaman gerçekten mantıklı cevaplar vermeye başlayacaksınız. Ben Google’ın yerinde olsam şöyle düşünürüm;
A sitesi 5 yıllık B sitesi daha yeni 1 yıllık bir site ve ikiside aynı içeriğe sahipler. Ben Google olduğuma göre, ikisini aynı kefeye koymam. A sitesiyle 8 yıllık geçmişim var mantıklı olarak tanışıklığım olan A sitesini öne koyacağım.
Böylesine bir durumda B sitesi; o zaman ben nasıl yarışayım A sitesiyle diye sorar. Bunun cevabı çok basit özgün ve temiz içerik ayrıca site eski diye hiçmi zaafları yok işte siz bunları yakalayacaksınız. Rakip siteleri incelemek bir SEO çalışmasının ilk adımlarını oluşturur. Siz onları inceleyip onlarda olmayan veya daha iyisini yapabileceğiniz şeyleri bulup bunları gerçekleştirirseniz A sitesinin önüne geçmemeniz için hiçbir neden yok.
Unutmadan hatırlatalım!
Geçmiş domain yaşı kadar gelecekte çok önemlidir. Siz 4 yıllık bir domain sahibiyseniz Google derki; “bu site 4 yıl daha yayında olacak”. Yani ben buna biraz da olsa güvenebilirim. Bu biraz‘ın anlamı büyüktür sakın unutmayın! Dolayısıyla uzun soluklu projeleriniz için alacağınız domainleri mutlaka minimum 2-4 yıl gibi uzun süreli tescil ettirin.